Po úspěšné procházce lesem jste příjemně unavení a domů nesete plné košíky nasbíraných hub. Zde však cesta nekončí. Právě naopak. Mnohem důležitější je samotné zpracování hub. Takže si chvíli odpočiňte, připravte potřebné nástroje pro čištění a sušení hub a můžete sednout za stůl. Jak však houby připravit a usušit správným způsobem a nic při tom nepokazit?
Sběr hub na sušení
Dobrá rada hned na začátek je, sbírejte jen zdravé houby. Co nejvíce se jich snažte očistit ještě v lese. Pokud si řeknete, že to uděláte doma, bude vás to později jen zbytečně zdržovat, protože neočištěné houby se v košíku ještě více zašpiní. Takže nadbytečné jehličí, listy či hlínu nechte v lese. Výborně při tom poslouží malý kartáček, případně speciální houbařský nožík. Čím důsledněji očistíte houby v lese, tím méně práce budete mít doma.
Na sušení jsou vhodné všechny druhy hřibů (dubový, smrkový, bronzový, borový, ...), suchohřiby, kozáky, ale například i bedly nebo bolcovitka bezová.
Příprava na sušení
Nachystejte si desku na krájení, kuchyňský nůž, případně houbařský nůž k odstranění zbývajících nečistot. Dejte pozor, aby houby nebyly napadeny hmyzem. Části hub napadených hmyzem odkrojte a zahoďte. Pokud tento krok zanedbáte, hrozí, že hmyz během sušení houby znehodnotí.
Ideální je houby nakrájet na 3 až 5 milimetrů silné podélné plátky. Plodnice obsahují až 90% vody, která se musí co nejdříve vypařit. Jinak mohou zplesnivět a vaše práce by byla zbytečná. Takže s krájením je potřeba si pospíšit. Rovněž dejte pozor, abyste nenakrájeli příliš silné plátky (houby by se sušily příliš dlouho a mohly by plesnivět).
Sušení hub
Když máte první fázi za sebou, dalším krokem je samotné sušení. Jednotlivé nakrájené kousky hub rovnoměrně rozložte na síť a vystavte na slunné místo, ideálně s mírným prouděním vzduchu. Na této fázi je potřeba dát si záležet.
Druhou možností je zavěsit houby na nit. Navlečete jednotlivé kousky hub na nit jako ,,korálky” a zavěsíte je. Avšak tento způsob je podstatně náročnější na čas a vyžaduje dávku zručnosti. Houby nemusíte otáčet, dejte však pozor, aby se nedotýkaly.
Sušení na novinách, případně plechu na pečení se už dnes moc nedoporučuje. Je to zastaralý způsob a houby je potřeba velmi často otáčet, jinak mají tendenci vlhnout a následně plesnivět.
Pokud nemáte podomácku vyrobená síta, trh nabízí na výběr množství sítí na sušení hub. Nevíte, která je pro vás vhodná? Velmi praktické jsou kruhové či čtvercové visící sítě. Vejdou se do jakéhokoliv interiéru, nezabírají příliš mnoho místa, jsou snadno skladovatelné a s osmi patry poskytují dostatek prostoru pro sušení. Zcela otevřené sítě jsou vhodné do uzavřených místností, kde není průvan. Polouzavřené sítě jsou ideální na verandy chat nebo na balkon, kde je můžete pověsit na čerstvý vzduch. Polouzavřené či zcela zavřený prostor vám dává jistotu, že se vám při jemném vánku houby či bylinky nerozfoukají. Takže opravdu velmi praktické využití.
|
Uskladnění sušených hub
Když jsou houby správně usušené, jsou křehké a lámou se. V této fázi můžete sušení ukončit a sušené houby uskladnit. Na uskladnění sušených hub můžete využít zavírací sklenice, případně lněné kapsy. Důležité je uskladnění na suchém a tmavém místě, aby se houby neznehodnotily.
Moderní doba nabízí možnost sušení i v elektrických sušičkách. Avšak ne vždy mají potřebnou velikost, či jiné parametry, o hluku, spotřebě elektrické energie a o jejich životnosti ani nemluvě. Poměr cena/kvalita sušičky a sítí je nesrovnatelná. Sítě jsou ověřená klasika, kterou nic nezkazíte a spokojeně si můžete přidat sušené houby do vánoční zelňačky.
Autor: Ivana Maslenová, Roman Mikláš
Fotografie: Roman Mikláš, limero.cz